Bahan-bahan :-
1 ekor ikan merah sederhana
2 cm halia *
3 ulas bawang putih *
* tumbuk dan lumur pada ikan
5-6 biji cili merah **
3-4 biji cili padi **
1 cm kunyit hidup **
2 batang serai **
3 ulas bawang merah **
2 biji bawang putih **
Secubit belacan **
** kisar
Air asam jawa
1 sb sos tiram
5 biji bendi
1 batang bunga kantan
1 biji tomato
Garam
Gula
Minyak masak
Cara memasak :-
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau
2. Tambah air asam jawa dan sos tiram
3. Masukkan bendi, bunga kantan dan tomato
4. Perasakan dengan garam dan gula
5. Tutup api
6. Tuangkan bahan yang ditumis keatas ikan
7. Kukus ikan sehingga masak (lebih kurang 15minit - bergantung pada size ikan)
8. Sedia dihidang
No comments:
Post a Comment