Monday, 5 August 2013

Resipi Mudah Beef Nachos

Assalamualaikum !!!

Tak sabar nak menyambut raya kali ni walaupun abangku dan isterinya tak dapat nak balik tahun ni. Its ok. Kat rumah tok nanti confirm meriah. So, hari ni terasa nak share 1 resipi mudah untuk open house nanti. Biasa la kalau open house, banyak makanan heavy yang akan dihidangkan. Jadi untuk kelainan, apa kata kita cuba 1 resipi yang mudah dan sedapppp (sumpah tak tipu)...

Beef Nachos nama diberi,
Resipi mudah tidak terperi,
Mai sini nak kongsi resipi,
Tak rugi mencuba keenakan dijanji...

Ewahhh siap berpantun. Nampak sangat resipi ni mudah ya amat. Aku masuk tak pernah guna sukatan sebab tu cake atau biscuit not my kepakaran. Makanan yang sedap adalah melalui keikhlasan sesedap rasa. Apa yang kurang itu yang kita tambah. Lidah kita tak sama taste dengan lidah orang. Aku masak ikut naluri dan lidah sendiri. Insya Allah, lidah tak pernah menipu tentang rasa. Jadi aku akan list kan bahan-bahan, dan ikut korang la nak banyak mana. Jom kita mulakan...

Bahan-bahannya :-

1. Daging cincang (tak kisah dalam packet or fresh)
2. Sos spagetti (sos tomato pun boleh)
3. Buah tomato
4. Cili benggala
5. Bawang besar
6. Bawang putih
7. Cili padi (untuk sedikit kepedasan)
8. Keju parmesan (jika nak)
9. Serbuk lada hitam
10.Garam
11. Sebungkus keropok Chaco's

p/s :- bahan 3 hingga 5 dipotong dadu
        bahan 6 dan 7 dicincang halus


Cara-cara membuat intinya:-

1. Tumiskan bawang putih dan cili padi yang dicincang halus. Oppss jangan sampai perang sebab nanti akan rasa kepahitan. (sedikit minyak digunakan untuk menumis)

2. Masukkan daging cincang dan gaul-gaul bersama bawang putih dan cili padi sehingga tidak melekat.

3. Kemudian, masukkan sedikit sos spagetti (jangan banyak) dan kacau-kacau.

4. Bila dah sebati, masukkan buah tomato, cili benggala dan bawang besar.

5. Sedikit serbuk lada hitam dan garam diperlukan untuk menambah rasa.


Cara hidangan :-

1. Susunkan keropok Chaco's dalam bekas.

2. Tuangkan inti yang telah siap di masak dan dibiarkan sejuk seketika (bukan masuk peti ais).

3. Taburkan keju parmesan (tak bubuh pun takpe).

4. Panaskan di dalam microwave sebentar untuk cairkan cheese.

Ni lah rupanya bila dah siap...

p/s :- kalau korang nak buat untuk party sebagai finger food, intinya diletakkan diatas setiap kepingan emping Chaco's tersebut. So takde la tamak orang nak ambik...

2 comments:

  1. kalau takdak microwave dalam oven boleh tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je. tp jgn lama.. agak2 utk cairkan cheese tu je...

      Delete