Hey hey hey uolz. Hari ni merupakan hari terakhir sebelum untuk berjimba sebelum esok bermulanya lambakkan assignment yang akan memeningkan dan membuatkan otakku menjerit meminta oksigen sebab terlampau stuck untuk berfikir secara waras.
So, disebabkan terasa nak masak untuk hilangkan tekanan yang bakal melanda (padahal bukan buat assignment pun lagi dah nak tension2 - poyo lah) semalam aku mencuba resipi campak-campak (mudah dan cepat) menggunakan barang yang ada dalam peti ais dan di dapur. Maka terhasillah "Udang Goreng Nestum Meroyan"... he3. Gila mudah dan tak sampai 15 min dah boleh makan. Jom try...
Bahan-bahan
6-8 ekor udang (tak kisah size - hentam sajalah)
- cuci udang dan buang kulit dibahagian tengah
Minyak
Garam
Serbuk lada hitam
* bahan-bahan ni digoreng. minyak jangan banyak sangat dan udang jangan goreng terlalu lama nanti isi dengan kulit melekat - payah nak kopek masa makan nanti. dah agak masak angkat dan letak ke tepi.
Bawang kecik - dihiris
Bawang putih - dihiris
Cili kering
Daun kari - kalau ada
Butter - sesudu je
Nestum
Serbuk udang kering - tumbuh je udang kering dalam peti ais tu
* panaskan butter + sedikit minyak (supaya tak hangit), goreng cili kering, bawang kecik dan bawang putih + daun kari, masukkan 2 sudu besar nestum + serbuk udang kering gaulkan bersama udang yang siap digoreng tadi. tutup api. dan masukkan beberapa sudu nestum lagi untuk dihidangkan... siap...
rupa tak penting yang penting rasa tu - terbaik...
No comments:
Post a Comment